Pengasuh

Rabu, Ogos 07, 2019 7 Komen


Assalammualaikum dan hai para pembaca.

Susah hati ibu bapa nak cari pengasuh. Bila dah jumpa pengasuh yang ok tapi kawasan pula tak ok. Kalau pengasuh tak ok tu tak payah cakap lah. Banyak sangat kes-kes di luar sana. Dilema rasa nak hantar anak. risau.

Aku dah tiga kali tukar pengasuh. Yelah anak sulung. Mana ada pengalaman kan. Jadi pertama kali aku hantar dekat kawan mak aku. Biasa lah dah nama pun orang tua kan. Mesti ada pantang larang petua semua bagai. Tapi bagi aku petua semua macam dah tak relevan untuk zaman sekarang. Mana taknya anak aku masa tu umur 3 bulan boleh pula sumbatnya biskut mary dengan air kosong. Katanya dia lapar. Asyik nangis macam kena dera. Risau jiran-jiran report pula. Padahal dengan bagi bayi makan dan minuman sebelum umur 6 bulan selain susu merupakan dera juga tu. Itupun kantoi bila tiba-tiba anak aku muntah biskut warna kekuningan. Susu kan kalau muntah warna putih. Jadi aku tukar lah pengasuh lain. Carilah pengasuh lebih muda.

Ya, aku jumpa pengasuh muda. Sebaya jugalah dengan aku. Tapi fuhh.... ramainya dia jaga. Dalam 10 orang lah. Semua bayi kecil-kecil. Aku hairan Ibu bapa mereka percayakan dia. Dia jaga ok. cantik kemas. Orangnya pun nampak bersih. Jenis tak suka duduk diam. Sentiasa nak buat kerja. Sebab tu la dia boleh jaga anak ramai. Tapi satu je la. Anak aku takut ngan dia. Setiap kali nak hantar. Naik lif rumah tu je dia dah menangis. Pengasuh ni garang. Suara lantang. Maklumlah jaga ramai budak. Semua budak takut ngan dia. Termasuk anak dia dua orang.

Kalau ikutkan aku masih lagi ngan pengasuh garang ni. Tapi sekarang aku sudah berpindah rumah. Jadi aku carilah pengasuh dekat lebih dekat. Alhamdulillah pengasuh kali ni semua ok. Aku pula memang bawa bekal untuk dia makan. Jadi pengasuh ni memang tak bagi apa-apa makanan selain makanan aku bagi tu. Anak aku manja betul dengan dia. Sampai depan rumah terus nak pergi kat pengasuh tu. Pastu cepat-cepat dia bye bye nya aku. Amboiiiii....

Tapiiiii... Ada masalah sikit. Pengasuh dah bagus. Jaga anak pun tip top. Masalahnya kawasan rumah dia. Penuh dengan warga asing. Dalam lif tu memang penuh padat dengan orang dia. Lif kejap rosak kejap elok. Tunggu lif je dah lama. Kawasan kotor yang amat.. Tikus merata-rata. Sihat-sihat semua tikus kat situ. Kawasan pembiakkan nyamuk dengi pula tu. Bahaya ni untuk kesihatan anak aku.

Jadi sekarang aku masih lagi mencari pengasuh. Kalau ada kawan Bukit Jalil, Sri Petaling, Kuchai Lama atau mana-mana area dari Bukit Jalil ke Pantai Dalam tu. Halo-halo lah aku ya...

7 ulasan:

  1. cantik template blog nya bisa tukaran dengan template sya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf saya tidak buat tutorial buat template blog. buat coding sendiri dan tak pandai ajar.

      Padam
  2. tema yg kelihatan bersih nyaman di pandang sisss...

    BalasPadam
  3. memang saya akui kepintaran anda sisss...

    BalasPadam
  4. Nurul singgah & follow sini ye ^^

    https://www.nurulsyahirah.com/2019/08/company-trip-kota-kinabalu-dan-kundasang-sabah.html

    BalasPadam

Ruang Iklan