Resepi Blueberry Cheese Cupcake untuk bayi

Jumaat, Ogos 02, 2019 4 Komen


Assalammualaikum dan hai para pembaca semua. Biskut sudah. Hari ini aku nak share resepi Blueberry Cheese Cupcake pula. Resepi ini sesuai untuk bayi berumur 8 bulan keatas.

Sebenarnya dah lama aku buat tapi aku tak ingat bila. Baru harini rasa nak share. Tak silap aku buat ni masa ulang tahun kelahiran anak aku yang pertama. Maklumlah dia mana boleh makan kek manis-manis yang ada di pasaran luar sana. Baik buat sendiri kat rumah kan. Boleh tau bahan-bahan apa dalam tu. Paling penting NO SALT, NO SUGAR, NO ARTIFICIAL, NO SYNTHETIC dan NO UNNATURAL PRESERVATIVES.

Bahan-bahan

1 bekas blueberry yang jual di pasaraya tu
2 sudu cream cheese brand Tatura
agak-agak tepung gandum tanpa bahan pemutih/unbleached flour
1/2 cawan susu full cream Goodday (optional jika anak sudah umur setahun)

Cara-caranya


Inilah blueberry yang aku beli di pasaraya.


  1. Basuh blueberry dan blend halus.
  2. Campurkan cream cheese dan susu dalam mixer sehingga sebati dan cheese tidak berketul. Jika masih bawah setahun boleh campurkan dengan susu fm dalam 5oz.






  3. Kemudian masukkan blueberry tadi.







  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Aku gunakan tepung tanpa bahan pemutih dari Cap Lili. Jangan terlalu banyak nanti keras dan jangan terlalu sedikit nanti lembik pula.





  5. Masukkan dalam cup adunan. Aku guna yang zink punya. Nanti boleh basuh dan guna lagi. Tak membazirlah dari guna cupcake yang kertas tu kan.




  6. Nampak macam kosong sangat pula. Apa kata aku hias dengan buah mangga. Alang-alang ada buah mangga dalam peti ais tu. Maka jadilah macam bawah ni.




  7. Sekarang kita nak kukus pula. Kukus sehingga masak. Disebabkan laki aku tetiba je beli Multicooker Cuckoo ni. Aku pun gunalah kemudahan apa yang ada.




  8. Aku tekan menu steam cook. Jadi biar sahaja sehingga masak. Kalau yang tak ada Cuckoo ni, kukuslah macam biasa sehingga masak. Cucuk dengan garfu. Kalau adunan tadi tidak melekat di garfu maknanya sudah masak.




  9. Tadaaa.. sudah siap...

budak kecik ni pun nak tolong buat juga... sibuk je kan..

4 ulasan:

  1. haiii. mana ye beli multicooker tu? okey tak? saya dah follow blog ni senang skit nk follow up nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh dapatkan dari mana-mana agent Cuckoo.. Saya bukan agent.. :D
      Oh ya.. saya dah follow awak jugak..

      Padam

Ruang Iklan