Post Pilihan

Aku sudah kembali

Blog Post

Sign Offer Letter


Assalammualaikum dan hai semua para pembaca.

Hari ini aku rasa gembira. Aku sudahpun tandatangan offer letter kerja baru. Aku dapat kerja Syarikat Antarabangsa yang besar. Wah.. Wah.. bunyinya pun menarik kan. Alhamdulillah rezeki anak. Dah hampir 8 tahun aku dalam bidang komputer programming ini. Dah jadi jiwa aku dah. Laki aku cakap aku ni pelupa sebab dalam kepala otak aku penuh dengan coding. Hahah... Kali ini aku memang nak betul-betul displin dengan masa. Tahulah kebanyakkan pekerja bidang IT ni masa flexible. Tapi kali ini company ni masa strict dengan masa.

Lepas tandatangan, balik ke pejabat hantar pula surat resign. Ya aku dah berjaya bagitahu bos aku yang aku nak resign. Pastu tanya mereka offer lagi tinggi ke? hahah!!! Aku jujur je dah ada offer company lain yang lagi bagus. Lagipun company sekarang aku kerja memang lagi rendah dari expected salary aku. Kenapa aku terima? Sebab aku malas nak pergi interview banyak kali. Penat dah. Dalam masa aku cari kerja banyak-banyak tu tetiba ada pulak dipanggil interview company besar ni kan. Tapi masa tu aku dah mula kerja dah company ni. Tapi why not kira try. mana tahu offer lagi menarik.

Tup Tup lepas seminggu terus dapat result. Wow! aku terpilih dan perlu datang untuk tandatangan offer letter. Ya Allah.. gembiranya aku. Tersenyum je. Susah nak control perasan aku sekarang ni. Laki aku kata jangan gembira sangat nanti menangis. Tapi aku tak boleh nak control. Dah terasa ringan mulut untuk senyum je ni.


Image credit: Designed by katemangostar / Freepik

Nak Resign?


Assalammualaikum dan hai.

Aku baru je sebulan lebih tukar kerja. Masih lagi dalam probation. Tapi aku dapat offer lagi menarik dan company tu dah lama dalam industri. Jadi aku dah keliru nak bagitahu bos apa aku nak berhenti kerja ni. Lebih-lebih lagi kerja sekarang melibat coding Backend dan perlu belajar bahasa baru Angular, C Sharp. Otak aku ni dah tepu nak belajar bahasa baru. Lebih-lebih lagi kena buat sendiri. Belajar dari Internet. Mengantok wei...

Pada mulanya memang bagus aku improve diri aku bukan sahaja Frontend tapi mahir juga dengan Backend. Tapi lately aku rasa tak kena dengan jiwa aku. Aku masih ke arah design. Lebih suka Frontend Designer. Kalau tak minat buat apa kita teruskan. Ya tak... Jadi baik kita buat benda kita suka.

Jadi, aku decide nak tukar kerja. Berbalik kepada soalan tadi. Macam mana nak bagitahu bos. Aku dah bagitau IT manager. Dia tanya kenapa. Then dia suruh cakap sendiri dengan bos. Dia dah Whatsapp bos. Tak tau lah bos datang ke tak hari ini. Aku kena Whatsapp dulu bos. Kalau boleh nak kerja sampai hujung bulan ni. Boleh aku mulakan kerja awal bulan depan. Gaji pun senang kira nanti. Ada any idea tak nak buat ayat macam mana nak Whatsapp bos? Atau direct je I want to resign. Aduh... pening...


Image credit: Designed by Waewkidja / Freepik

Giveaway-02 by Ematunz

Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.

Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.

Tomato Paste Homemade untuk bayi


Assalammualaikum dan hai para pembaca.

Hari ini aku nak berkongsi macam mana untuk buat tomato paste untuk diletakkan di dalam masakan anak nanti. Maklumlah untuk bayi bawah 2 tahun tidak digalakkan makan atau minum garam, gula dan juga perasa tambahan. Jadi aku buat tomato paste ini pun sebab nanti aku nak buat bihun goreng. Boleh juga buat sambal nasi lemak. Nama je sambal tapi versi bayi ni tak pedas sebab gunakan tomato. Macam-macam lagi resepi boleh buat dengan letak tomato paste ni. Resepi yang lain akan dikongsi di lain post entry.

Bahan-bahan

2 biji tomato
1 biji capsicum merah
1 batang lobak merah
1/2 batang celery (aku guna sayur sawi je)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara-caranya

  1. Blend kesemuanya bahan-bahan tadi dengan air yang mencukupi.
  2. Masak sehingga air kering dan agak pekat tomato paste tersebut.
  3. sejukkan dan terus boleh masukkan dalam kiub ais.
  4. Bila dah beku keluarkan dari kiub ais tu masuk dalam plastik kedap udara.
  5. SIAP!
Eh? Dah siap? Macam tu je?? Senang je kan... Nak masak nanti hanya ambil beberapa kiub yang diperlukan. Macam contoh pagi tadi aku masak untuk si Alisha hanya 2 kiub saja. Boleh tahan dalam peti ais tempat beku tu selama sebulan.

Giveaway-01 by Ematunz

Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam.

Klik gambar dibawah untuk join:

Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw

Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. 

Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca.




Ruang Iklan